شیر برقی وسیله ای مغناطیسی است که به کمک نیروی الکترومکانیکی کار می کند. این شیرها از نظر ویژگی های جریان برقِ مورد استفاده، قدرت میدان مغناطیسی ای که تولید می کنند، مکانیزمی که برای تنظیم سیال به کار می برند و همچنین نوع سیالی که کنترل می کنند، انواع مختلفی دارند. در این مقاله بیشتر به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.
شیر برقی اساسا چیست و چه کاربردی دارد؟
شیرهای برقی یک نوع واحد کنترل به شمار می روند و اساسا در هر جایی که لازم است جریان سیال به طور خودکار کنترل شود، مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع شیرآلات به میزان فزاینده ای در ماشین آلات و تجهیزات کاربرد دارند. تنوع طرح های گوناگونی که در این شیر ها وجود دارد کمک می کند شیر برقی ای انتخاب شود که متناسب با کاربرد خاص مورد نظر باشد.
در این جا به برخی از نمونه های کاربرد شیر برقی اشاره می کنیم. شیرهای برقی در سیستم های پنوماتیک و هیدرولیک مایع، برای کنترل سیلندرها، موتورهای سیال یا شیرهای صنعتی بزرگتر استفاده می شوند. سیستم های آبپاش آبیاری اتوماتیک نیز از شیر برقی با کنترل گر خودکار استفاده می کنند. همچنین ماشین های شستشوی خانگی و ماشین های ظرفشویی از شیرهای برقی برای کنترل ورود آب به داخل دستگاه استفاده می کنند. شیر برقی همچنین در محرک های اسلحه پینت بال برای فعال کردن شیر چکشی CO2 مورد استفاده قرار می گیرد.
شیر برقی دارای طیف گسترده ای از کاربردهای صنعتی است. برای مثال در کنترل عمومی خاموش و روشن، پایه های کالیبراسیون و آزمایش، حلقه های کنترل واحد آزمایشگاهی صنعتی، سیستم های کنترل فرآیند و کابرد های تولید کننده ی تجهیزات اصلی از شیر برقی استفاده می گردد.
اجزا و قطعات گوناگون در شیر برقی
شیرهای برقی بسیار متنوع هستند اما اجزای رایج و مشترک به کار رفته در آن ها به این شرح است:
زیرمونتاژ شیر برقی، گیره ی نگهدارنده، فنر لوله ای شیر برقی (با مسیر برگشت مغناطیسی)، لوله ی هسته ای (لوله ی آرماتور آ. ک. آ)، لوله ی پیستون، لوله ی شیر برقی، تبدیل، مونتاژ راهنما، پلاگنات، حلقه ی شکاف، فنر هسته، هسته، لوله ی هسته و عایق کلاهک، کلاهک، عایق بدنه دیافراگم کلاهک، فنر آویز، واشر پشتیبان، دیافراگم، صفحه، بدنه ی شیر برقی، عایق و روزنه یا سوراخ Bleed، که دریچه ی کوچکی در پیستون یا دیافراگم است که اجازه می دهد جریان به پیستون یا دیافراگم فشار وارد کند. هسته یا پیستون جزئی مغناطیسی است که هنگام افزایش انرژی الکترومغناطیسی شیر برقی حرکت می کند. این هسته با شیر برقی هم محور است. حرکت هسته می تواند کاری کند که عایق حرکت سیال را کنترل کند یا می تواند مانع آن باشد. زمانی که به فنر لوله ای انرژی وارد نشود، فنرها هسته را در موقعیت عادی نگه خواهند داشت. پلاگنات نیز یک جزء هم محور است. لوله ی هسته آن را در بر می گیرد و هدایت می نماید. هم چنین پلاگنات را حفظ نموده و شاید عایق سیال شود. برای بهینه سازی حرکت هسته لازم است لوله ی هسته غیر مغناطیسی باشد. در برخی از طراحی ها لوله ی هسته ای در قشری فلزی محصور است که کشش عمیقی ایجاد می کند. این نوع طراحی مسئله ی عایق بندی را ساده می کند زیرا سیال راهی برای گریز ندارد اما در کنار این مقاومت مغناطیسی نیز افزایش می یابد زیرا در این صورت مسیر مغناطیسی باید ضخامت لوله ی هست را دو بار بپیماید؛ یک بار در نزدیکی پلاگنات و یک بار در نزدیکی هسته. طرح های دیگری نیز هست که در آن ها لوله ی هسته بسته نیست بلکه لوله ای باز است که فراتر از یک سر پلاگنات لغزش دارد. فنر لوله ای شیر برقی متشکل از دورهای فراوان سیم مسی گرد لوله ی هسته و محرک آن است.
جنس و مواد تشکیل دهنده ی قطعات در شیرهای برقی
بدنه ی شیر برقی باید از جنس و متریالی ساخته شده باشد که با سیال سازگاری داشته باشد. مواد عمده ای که از آن ها در تولید شیر برقی استفاده می شود عبارت از برنج، استیل ضد زنگ، آلومینیوم و پلاستیک است. جنس عایق ها نیز باید با سیال سازگار باشد. برای ساده کردن مسائل مربوط به عایق بندی باید در نظر داشت که پلاگنات، هسته، فنرها، حلقه ی شکاف و سایر اجزا غالبا در معرض تماس با سیال قرار می گیرند، بنابراین لازم است آن ها نیز با سیال سازگار باشند. لوله ی هسته ای باید غیر مغناطیسی باشد تا میدان شیر برقی را از پلاگنات و هسته عبور دهد. پلاگنات و هسته باید از ماده ای با خواص مغناطیسی خوب باشند. شاید اولین گزینه ای که به نظر می رسد، آهن باشد اما آهن مستعد خوردگی است. استیل های ضد زنگ با توجه به این که دارای انواع گوناگون مغناطیسی و غیر مغناطیسی هستند، گزینه های مناسب تری خواهند بود. برای مثال یک شیر برقی می تواند از استیل ضد زنگ ۳۰۴ در بدنه، استیل ضد زنگ ۳۰۵ در لوله ی هسته ای، استیل ضد زنگ ۳۰۲ برای فنرها و استیل ضد زنگ ۴۳۰ (که یک استیل ضد زنگ مغناطیسی است) برای هسته و پلاگنات برخودار باشد.
نحوه ی کار شیر برقی
هر زمان که انرژی الکتریکی کم و زیاد می شود، شیر برقی این امکان را فراهم می سازد که جربان سیال قطع شود یا جریان یابد. هنگامی که انرژی تقویت شده است، یک میدان مغناطیسی ایجاد می شود که یک پیستون یا آرماتور را در برابر عملکرد فنر سیال می کشد. اما هنگامی که انرژی کاهش می یابد، این پیستون یا آرماتور بنابر عملکرد فنر، سر جای خود باز می گردد.
انواع عمده ی شیر برقی و تفاوت ها
بین شیرهای مستقیم، شیرهای راهنمای داخلی و شیرهای راهنمای خارجی تمایزی در حالت فعال سازی شان وجود دارد. امر مهم و تعیین کننده ی دیگر تعداد پورت ها یا تعداد مسیرهای جریان است.
در شیر برقی که دارای عملکرد مستقیم است، عایق نشیمنگاه به هسته ی شیر متصل است. در زمانی که انرژی کم می شود، روزنه ی نشیمنگاه بسته می شود و در زمانی که انرژی تقویت می گردد، این روزنه باز می شود.
شیر برقی دوطرفه با عملکرد مستقیم، یک شیر قطع جریان همراه با یک پورت ورودی و یک پورت خروجی است. در وضعیت کاهش انرژی، فنر اصلی به کمک فشار سیال، عایق شیر را در نشیمنگاه نگه می دارد تا جریان قطع شود. در زمان تقویت انرژی، هسته و عایق به فنر لوله ای مغناطیسی فشار داده می شوند و شیر برقی باز می شود. نیروی الکترومغناطیسی بیشتر از نیروی فنر ترکیبی و نیروهای فشار ایستا و پویای محیط است.
شیر برقی سه طرفه با عملکرد مستقیم دارای سه پورت اتصال با دو نشیمنگاه است. در حالت کاهش انرژی یکی از عایق های آن همواره باز می ماند و دیگری بسته می شود. در حالت تقویت انرژی فنر لوله ای، عملکرد معکوس می شود. شیر برقی سه طرفه طراحی شده با هسته ی نوع پیستونی است. با توجه به نحوه ی اتصال محیط سیال به پورت کار کننده، می توان از شیر برقی بهره برداری های گوناگون داشت. فشار سیال زیر نشیمنگاه ایجاد می شود. با کاهش انرژی فنر لوله ای شیر برقی، یک فنر مخروطی عایق هسته ای پایین تر را محکم در برابر نشیمنگاه نگه می دارد و جریان سیال را قطع می کند.
یک عرضه کننده ی معتبر شیر برقی
سایت صنعت گستر نوین ارائه دهنده ی انواع قطعات و تجهیزات صنعتی پیشرفته و به روز شده با مناسب ترین نرخ بازار است. این سایت عرضه کننده ی لوازم و اتصالات پنوماتیک، سیلندر پنوماتیک، انواع گوناگون شیر برقی، شیلنگ پنوماتیک و سایر تجهیزات ویژه است. شما عزیزان می توانید از محصولات سایت بازدید نموده و محصول مورد نظر خود را جست و جو نمایید. قطعات با کیفیت تهیه شده از بهترین مواد اولیه در سایت صنعت گستر نوین در دسترس شما عزیزان خواهد بود.