کاربرد شیر برقی در حوزه های مختلف کاربرد دارد به طوری که نقش کنترلی خود را به حوزه های دیگر نیز به اجرا درآورده است. امروزه برای قطع و وصل کردن همه سیال ها از جمله آب و گاز و … از شیر برقی استفاده می شود. انواع مختلف از شیر برقی و در اندازه های مختلف ساخته شده است و بخاطر این تنوع بالا برای کارهای مختلف به کار گرفته می شود. این نوع شیر در صنعت کاربرد زیادی داشته و در حوزه وسیعی استفاده می شود. سیستم های ایمنی از سیر برقی فراوان استفاده می کنند. این شیر به دلیل نقش کنترل کنندگی که دارد می تواند جریان سیالات مختلف را به خوبی کنترل کند . به طور کلی در همه جاهایی که آب، گاز، روغن، نفت، سیالات و یا هر سیال غیر ویسکوز و روشن وجود داشته باشد شیر برقی می تواند کاربرد داشته باشد.
برای بسیاری از خطوط لوله کشی که دارای دو حالت هستند و نیاز به قطع یا وصل کردن دارند از شیرهای قطع و وصل ساده استفاده می شود. برای کارهای پیچیده تر در کارخانه ها و پروژه های سنگین که شرایط پیچیده تری دارند دیگر نمیتوان از شیرهای ساده استفاده کرد و از شیرهای برقی پیچیده تر که برای این کارها طراحی شده اند استفاده می شود. در پروژه های سنگین که مثلا نیاز به هوای فشرده دارند و همچنین در مواردی که نیاز به کنترل غیر دستی جریانی مانند گاز است از این نوع شیر می توان استفاده کرد که می تواند از رخ دادن فجایع بزرگ جلوگیری کند.
شیر برقی برای این شرایط بهترین انتخاب است و تنها به منبع جریان برق نیاز دارد. به طور کلی در زمانی که جریان ها بزرگتر می شوند و ایمنی بیشتری نیاز است استفاده از شیر برقی گزینه بهتری است و با سلونوئید به خوبی خود را نشان می دهد.
نحوه ساخت شیر برقی
سلونوئید قسمتی از شیر برقی است که عمل باز و بسته کردن را مکانیزه می کند. سلونوئید شامل قسمت هایی است که عبارتند از سیم پیچ، قاب و سنبه. سنبه سلونوئید قسمت متحرک سلونوئید است و همچنین جنس قاب ها از فولاد می باشد و هنگامی که جریان برق به سیم پیچ وصل می شود باعث می شود که سنبه به حرکت درآید و جذب شود.
سیم پیچی که در شیر برقی استفاده می شود از سیم مسی پیچیده شده است که بین سیم ها با عایق از هم مجزا شده اند و کل سیم پیچ نیز با عایق در برابر سیالات و رطوبت پوشیده است. جنس سنبه سلونوئید نیز از لایه های فولاد ساخته شده است و هیچ حرکتی نسبت به سلونوئید ندارد.
شیر نیز دارای اجزایی می باشد که عبارتند از:
بدنه، ورودی و خروجی سیال، اتصال سیم ها، میله فلزی، فنر، سیم پیچ، قاب سیم پیچ و دریچه خروجی.
شیر برقی با درپوش پوشیده می شود که باعث می شود در برابر گرد و غبار و ذرات خارجی محافظت شوند تا راه انداز را از آسیب حفظ کنند. برای مکان های خطرناک مانند محیط هایی که با بنزین و نفت و الکل و دیگر مواد قابل اشتعال سر و کار دارند لازم است از درپوش ضد انفجار برای آن استفاده شود.
محصولات شیر برقی و پنوماتیک صنعت گستر نوین را می توانید با ورود به بخش محصولات مشاهده نمایید.
مزایا و معایب شیر برقی
از مزایایی که برای شیر برقی که بسیار حائز اهمیت است:
- در محیط خطرناکی که بخارهای شیمیایی وجود دارد
- محیط های قابل انفجار و بسیار داغ می توان از آن استفاده کرد
- برای امنیت بیشتر، کاربر می تواند از راه دور و از اتاق فرمان آن را کنترل کند
- می توان از خطرهای احتمالی برای کاربران جلوگیری کرد
- کوتاه شدن مسیر لوله کشی موجب تخلیه آسان تر سیال از خط لوله می شود
- و در نهایت یکی از مواردی که برای کاربران آن باز هم مفید است اینکه با نیروی اندک ساز و کار شیر برقی را می توانند راه اندازی کنند.
از معایبی که برای آن می توان شمرد عبارتند از:
این نوع شیر در برابر رطوبت می تواند آسیب ببیند و دچار اختلال شود. همچنین زمانی که سیال حاوی مواد معلق باشد امکان گرفتگی و اختلال در عملکرد آن وجود دارد و باید در نظر داشته باشیم که این وسیله به ولتاژ های بالا و پایین حساس است.
جایگاه شیر برقی در صنعت
شیر برقی از مهم ترین تجهیزات صنعتی است که کاربرد گسترده ای دارد. همچنین در تاسیسات و سیستم های آبیاری اتوماتیک و… تا در مصارف هیدرولیک پنوماتیک برای کنترل جک ها و مصارف پزشکی مانند صندلی داندانپزشکی و همچنین مصارف خانگی مثل لباسشویی کاربرد دارند. شیر برقی تقریبا در بسیاری از زمینه ها مانند کاربردهای خانگی از قبیل سرمایش و گرمایش تا کاربردهای صنعتی مانند صنایع برودت و پتروشیمی و صنایع غذایی و سایر صنایع کاربرد ویژه ای دارد.
از انواع شیر برقی ها می توان به شیر برقی چند منظوره و از انواع پنوماتیک ها می توان به شیر برقی پنوماتیک مینیاتوری اشاره کرد که با کلیک بر روی هر عنوان می توانید مشخصات آن را مشاهده نمایید.